środa, 3 lipca 2013

Thai chicken with rice, apple, leek & cream!

Dziś danie na ostro, na syto, na bogato !
O czym mowa ?
O kurczaku po Tajsku!


Przygotowanie dania jest dość czasochłonne, lecz na prawdę warto, dla efektu końcowego!

Ilość składników, to 3 konkretne porcje - obiad dla 3 osób :)


Składniki na 3 osoby :


- 2 czerwone papryki 
- 2 małe pory 
- 1 jabłko 
- 1 podwójna pierś z kurczaka (500g)
- przyprawa curry 
- imbir (sproszkowany, zmielony)
- 1 świeża papryczka chili / opcjonalnie sproszkowana ostra papryka 
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek 
- śmietana
- kostka rosołowa knorr
- sos sojowy
- bazylia

Danie główne :

Na początek oczyszczamy mięso z wszelkich ścięgien itp. rzeczy i kroimy je w paski, od 1.5-2cm szerokości i 4-5cm długości. Pokrojone mięso doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i curry. Bądźmy ostrożni z curry, bo jest ona bardzo intensywna w smaku i, jak przesadzicie, to może być niefajnie :(

Następnie odstawiamy mięso do lodówki, na minimum 30min, aby przeszło przyprawami.



Teraz mamy czas, aby zająć się papryką i porami, 


które należy pokroić w paski.

Kiedy mamy już pokrojoną paprykę i por, na nagrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, wsypujemy odrobinę imbiru i curry, a następnie podsmażamy na małym ogniu do momentu uzyskania intensywnego zapachu.
 Teraz w szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i po jej wymieszaniu, wlewamy całość na patelnię i gotujemy przez 4-5min.

Teraz dodajemy na patelnię kurczaka, który już przeszedł przyprawami i smażymy przez 15-20min, a następnie dodajemy por, paprykę i sos sojowy (3-4łyżeczki, lub więcej) i dusimy całość przez 10-15minut.

Aby wykorzystać maksimum składników, z liści pora możemy zrobić surówkę, która świetnie pasuje do tego dania!

Surówka z liści pora : 

Od dwóch porów należy odkroić liście, przepłukać je, i kroić na paski. Do tego utrzeć jedno jabłko, dodać sól i pieprz wg. uznania, a także odrobinę śmietany.

Gotowe!


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.