Dziś danie na ostro, na syto, na bogato !
O czym mowa ?
O kurczaku po Tajsku!
Przygotowanie dania jest dość czasochłonne, lecz na prawdę warto, dla efektu końcowego!
Ilość składników, to 3 konkretne porcje - obiad dla 3 osób :)
Składniki na 3 osoby :
- 2 czerwone papryki
- 2 małe pory
- 1 jabłko
- 1 podwójna pierś z kurczaka (500g)
- przyprawa curry
- imbir (sproszkowany, zmielony)
- 1 świeża papryczka chili / opcjonalnie sproszkowana ostra papryka
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- śmietana
- kostka rosołowa knorr
- sos sojowy
- bazylia
- bazylia
Danie główne :
Na początek oczyszczamy mięso z wszelkich ścięgien itp. rzeczy i kroimy je w paski, od 1.5-2cm szerokości i 4-5cm długości. Pokrojone mięso doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i curry. Bądźmy ostrożni z curry, bo jest ona bardzo intensywna w smaku i, jak przesadzicie, to może być niefajnie :(
Następnie odstawiamy mięso do lodówki, na minimum 30min, aby przeszło przyprawami.
Teraz mamy czas, aby zająć się papryką i porami,
które należy pokroić w paski.
Kiedy mamy już pokrojoną paprykę i por, na nagrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, wsypujemy odrobinę imbiru i curry, a następnie podsmażamy na małym ogniu do momentu uzyskania intensywnego zapachu.
Teraz w szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i po jej wymieszaniu, wlewamy całość na patelnię i gotujemy przez 4-5min.
Teraz dodajemy na patelnię kurczaka, który już przeszedł przyprawami i smażymy przez 15-20min, a następnie dodajemy por, paprykę i sos sojowy (3-4łyżeczki, lub więcej) i dusimy całość przez 10-15minut.
Aby wykorzystać maksimum składników, z liści pora możemy zrobić surówkę, która świetnie pasuje do tego dania!
Surówka z liści pora :
Od dwóch porów należy odkroić liście, przepłukać je, i kroić na paski. Do tego utrzeć jedno jabłko, dodać sól i pieprz wg. uznania, a także odrobinę śmietany.
Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.