piątek, 24 maja 2013

Stuffed aubergine!


Dzisiejsze danie zawiera w 75% warzywa, co czyni je zdrowym i smacznym! 
A o czym mowa ? O Bakłażanie nadziewanym paprykami, pomidorami, kurczakiem, ziołami... 

Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu i, ku mojemu zdziwieniu, syte. A jak wiemy, kiedy jest Nas dwóch, ja i mój brzuch, trzeba zjeść za dwóch :P

Kolega Krzysztof miał okazję załapać się na ten obiad, jako że z dwóch bakłażanów zrobimy cztery porcję, i mówił, że mu smakowało! 


Składniki na 4 porcje :

- 2 spore bakłażany

- podwójny filet z piersi kurczaka
- 1 papryka czerwona 
- 1 papryka zielona
- 2 pomidory
- sól, pieprz
- ciemna, świeża bazylia
- chili con care
przyprawa do kurczaka
- odrobina sera do posypania na wierzch (najlepszy będzie parmezan)
- oliwa z oliwek



Sposób przygotowania :

Jako, że  będziemy to zapiekać w piecu, na początek ustawcie go na 180'C, najlepiej z termoobiegiem.


Kiedy piec będzie się nagrzewał, mamy trochę czasu, aby sporządzić farsz, którym będziemy nadziewać bakłażany. 

Jak wiecie, filety należy przepłukać przed krojeniem... i kiedy już to zrobicie, czas je pociąć w kosteczkę. Mniejszą, większą, najlepszą dla Was :)

Kurczaka wrzucamy do miseczki, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek i mieszamy, a następnie dodajemy sól, pieprz, przyprawę do kurczaka i chili con care. Dodajcie tyle, ile lubicie, bo wiadomo - tyle gustów ile ludzi ;)

Wymieszajcie ładnie wszystko i na trochę do lodówki, co mięso przejdzie przyprawami. 

W międzyczasie Każdego bakłażana przekrójcie wzdłuż na pół i z każdej połówki wytnijcie, środek tak, aby powstała "łódka", rozumiecie o co chodzi ? ;>

Następnie obie papryki krójcie w kosteczkę, i to samo zróbcie z pomidorami. Wszystko, co pokroiliście ląduje teraz w dużej misce, w której zmieścicie jeszcze kurczaka i wszystko wymieszacie.

Kiedy farsz już w 75% jest gotowy, czas podsmażyć Naszego kurczaka. Średni ogień, parę minut, na koniec świeżo posiekana bazylia...wiecie o co chodzi :)

Kiedy już go usmażycie, niech troszkę ostygnie, zanim wymieszacie go z resztą farszu. W tym czasie, aby się nie nudzić, przygotujcie brytfankę i wysmarujcie ją tłuszczem (przykrywkę również, bo na każdą część brytfanki lądują dwie "łódeczki")

Kiedy to zrobicie, przygotujcie sobie dwa kawałki folii, którymi przykryjecie każdą z części naczynia.

Jeśli zdążyliście już zgłodnieć, to śmiało faszerujcie bakłażana, bo to przedostatnia czynność do zrobienia!

Kurczaka dodajemy do reszty farszu i mieszamy, po czym wypełniamy nim każdą z połówek "łódeczek" bakłażana i układamy w brytfance. 

Teraz już tylko przykrywamy każdą część folią i do pieca! 20-30minut i na koniec posypcie serem! 

Mówię Wam, niebo w gębie! 

Bon Apetit!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.