Dzisiejsze danie zawiera w 75% warzywa, co czyni je zdrowym i smacznym!
A o czym mowa ? O Bakłażanie nadziewanym paprykami, pomidorami, kurczakiem, ziołami...
Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu i, ku mojemu zdziwieniu, syte. A jak wiemy, kiedy jest Nas dwóch, ja i mój brzuch, trzeba zjeść za dwóch :P
Kolega Krzysztof miał okazję załapać się na ten obiad, jako że z dwóch bakłażanów zrobimy cztery porcję, i mówił, że mu smakowało!
Składniki na 4 porcje :
- 2 spore bakłażany
- podwójny filet z piersi kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2 pomidory
- sól, pieprz
- ciemna, świeża bazylia
- chili con care
przyprawa do kurczaka
- odrobina sera do posypania na wierzch (najlepszy będzie parmezan)
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania :
Jako, że będziemy to zapiekać w piecu, na początek ustawcie go na 180'C, najlepiej z termoobiegiem.
Kiedy piec będzie się nagrzewał, mamy trochę czasu, aby sporządzić farsz, którym będziemy nadziewać bakłażany.
Jak wiecie, filety należy przepłukać przed krojeniem... i kiedy już to zrobicie, czas je pociąć w kosteczkę. Mniejszą, większą, najlepszą dla Was :)
Kurczaka wrzucamy do miseczki, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek i mieszamy, a następnie dodajemy sól, pieprz, przyprawę do kurczaka i chili con care. Dodajcie tyle, ile lubicie, bo wiadomo - tyle gustów ile ludzi ;)
Wymieszajcie ładnie wszystko i na trochę do lodówki, co mięso przejdzie przyprawami.
W międzyczasie Każdego bakłażana przekrójcie wzdłuż na pół i z każdej połówki wytnijcie, środek tak, aby powstała "łódka", rozumiecie o co chodzi ? ;>
Następnie obie papryki krójcie w kosteczkę, i to samo zróbcie z pomidorami. Wszystko, co pokroiliście ląduje teraz w dużej misce, w której zmieścicie jeszcze kurczaka i wszystko wymieszacie.
Kiedy farsz już w 75% jest gotowy, czas podsmażyć Naszego kurczaka. Średni ogień, parę minut, na koniec świeżo posiekana bazylia...wiecie o co chodzi :)
Kiedy już go usmażycie, niech troszkę ostygnie, zanim wymieszacie go z resztą farszu. W tym czasie, aby się nie nudzić, przygotujcie brytfankę i wysmarujcie ją tłuszczem (przykrywkę również, bo na każdą część brytfanki lądują dwie "łódeczki")
Kiedy to zrobicie, przygotujcie sobie dwa kawałki folii, którymi przykryjecie każdą z części naczynia.
Jeśli zdążyliście już zgłodnieć, to śmiało faszerujcie bakłażana, bo to przedostatnia czynność do zrobienia!
Kurczaka dodajemy do reszty farszu i mieszamy, po czym wypełniamy nim każdą z połówek "łódeczek" bakłażana i układamy w brytfance.
Teraz już tylko przykrywamy każdą część folią i do pieca! 20-30minut i na koniec posypcie serem!
Mówię Wam, niebo w gębie!
Bon Apetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.