sobota, 9 marca 2013

Tomatoes, mushrooms, red semi dry wine... check it!

Dziś proponuję Wam danie, które ma wiele zastosowań! Mianowicie, jest to farsz, który praktycznie pasuje do wszystkiego. Farsz lądował już na pizzy, na talerzu z makaronem i z ryżem i za każdym razem zachwycał nowym połączeniem. A co to w ogóle za farsz ? Bardzo prosty, z podstawowych składników. Jest smacznie i wszechstronnie! Zapraszam! ;)





Składniki na farsz :

- pieczarki (250-500g)

- kiełbaska (wybór dowolny)
- 1,5 cebuli białej
- 1,5 cebuli czerwonej
- 1 czerwona papryka
- bazylia suszona 
- oregano 
- świeża bazylia 
- 2 pomidory 
- czerwone wino półwytrawne 
- sól 
- pieprz
- 2/3 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie :

Na początek musimy przygotować większość składników do pokrojenia i podsmażenia. Zaparzamy pomidory, myjemy paprykę itd.


 Ok! Bierzemy się za pieczarki. Jak wiecie, wypadałoby je umyć, przed pokrojeniem, zatem do dzieła!;)



Kiedy pieczarki są już umyte, polecam osuszyć je jakimś ręcznikiem, gdyż zapobiegnie to ześlizgiwaniu się noża podczas krojenia, co uchroni Was przed skaleczeniem, bądź ewentualnym odcięciem palca :P
Pokrojone pieczarki musimy podsmażyć, tak więc na patelni lądują 2/3 łyżki oliwy z oliwek. Dajmy kilka minut aż patelnia rozgrzeje się, po czym wrzucamy nasze pokrojone pieczarki. Można od razu popruszyć je solą, co szybciej odparuje z nich woda :)

Jeśli pieczarki będziemy trzymać na małym ogniu, to woda nie wyparuje z nich za szybko, a my zdążymy przygotować resztę składników. 



Papryka - kroimy na pół, pozbywamy się nasion i na początek kroimy w paski, ok 1-1.5cm grubości. Następnie kroimy paprykę w kostkę i do miseczki! 

Cebule - zarówno biała, jak i czerwona potraktowana zostanie tak samo. Czyli, szatkujemy! Możecie posiekać ją na kostkę, możecie też pokroić tak, aby uzyskać prążki, co osobiście polecam :)

Jeśli pieczarki w połowie odparowały wodę, stały się mniejsze i ciemniejsze, to dorzućcie do nich cebulę. Jeśli nie, to dajcie więcej ognia, i poczekajcie jeszcze chwilę. Ważnym jest, aby te dwa składniki łączyły się w podobnym czasie, gdyż proces ich przygotowania tj. odparowania wody z pieczarek i zeszklenia cebuli, troszkę trwa... A najlepiej jest, jeśli macie więcej niż jedną patelnię! Ja np. działałem na trzech jednocześnie :P

Teraz, kiedy cebulka i pieczarki podsmażają się, musimy szybko pokroić resztę składników, aby również je tam dorzucić. Najlepiej będzie, jeśli cebulka będzie już w 70% zeszklona i wtedy dodamy resztę składników. No to noże w dłoń, kroimy!

Pomidory - wcześniej obrane ze skórki kroimy na pół, po czym pozbawiamy się nasion (środka). Takie puste połówki kroimy w kosteczkę. 

Kiełbasa - na początku musimy ją umyć i obrać ze skórki. Jeśli już to zrobimy kroimy na plasterki. 

Teraz pokrojone pomidory, kiełbasę i paprykę dodajemy do zawartości naszej patelni, czyli pieczarek i cebulki, aby wszystko razem się podsmażało. 

UWAGA! Jeśli nie masz 3 patelni, a jedną, i nie pomieści ona wszystkiego, z pomocą przyjdzie Ci garnek, który i tak będzie potrzebny! Mianowicie, jeśli cebulka i pieczarki są już odpowiednio podsmażona, przeżuć je do garnka i przykryj, co nie wystygną. Teraz możesz wykorzystać patelnię, do podsmażenia reszty składników. 

Podsmażanie nie powinno trwać dłużej niż 10-15min, gdyż składniki mogą stać się bardzo miękkie, a nie powinny dosłownie rozpływać się w ustach. Zatem pilnujemy!

Jeśli nasze składniki z patelni są już podsmażone najlepiej na świece lądują w garnku. W tym samym, co uprzednio wylądowały pieczarki i pomidory.

BARDZO WAŻNE! Do całości, która znajduje się już w garnku nie dodajemy żadnej oliwy, ani wody. 
Dodajemy natomiast czerwone półwytrawne wino - 2-3 szklanki, w zależności od upodobań. (Ja dałem prawie pół butelki :P )



Garnek z Naszym farszem ustawiamy na średnim ogniu i dusimy! Lecz nim zaczniemy dusić nasze składniki... Po dodaniu wina i wymieszaniu go ze składnikami dodajemy również : sól i pieprz - ilość wg. uznania. A także bazylię (suszoną) i oregano! Ja dodałem po 3 łyżeczki każdego. 

Kiedy mam już wszystkie składniki i przyprawy w Naszym garnku, mieszamy wszystko bardzo dokładnie i zaczynamy dusić. Polecam średniej wielkości ogień/średnią moc kuchenki, gdyż trzeba będzie co jakiś czas przemieszać. A Lepiej aby wszystko powolutku przechodziło smakiem i nie rozciapało się ;)

No i pamiętajcie, obowiązkowo przykrywka na garnku! Można zastąpić drewnianą deską do krojenia, patelnią, bądź innym garnkiem - każda opcja została sprawdzona ;)

To z czym zdecydujecie się podać farsz, zależy od Was, ja polecam go na pizzę, do ryżu i makaronu :)

I pamiętajcie również o dekoracji przed podaniem! Mianowicie odrobina suszonych ziół, które wcześniej lądowały w garnku i świeża bazylia! ;)

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Git :D Spróbuję za jakiś czas, ale podostrz nóż, jeśli ci się ślizga po mokrych pieczarkach :P

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.