niedziela, 10 marca 2013

Chicken in nut couting, baking potatos & cucumber, parsley, chives with french sauce ;)


Dziś specjalne, niedzielne danie! Smaczne, urozmaicone, zdrowe i wcale nie drogie :)
Przedstawiam Wam danie dla 4 osób :


1. Pierś kurczaka w orzechowej panierce
2. Ziemniaki w papilotach z tymiankiem i cytryną 
3. Surówka z ogórka, szczypiorku i natki pietruszki z sosem francuskim.



Składniki dot. mięsa :

- 1 duża, podwójna pierś z kurczaka
- ok. 50-60g orzechów włoskich
- 4 łyżki bułki tartej 
- 4 łyżki tartego Parmezanu 
- 2 łyżki posiekanej pietruszki 
- sól, pieprz
- 1 jajko


Składniki dot. ziemniaków w papilotach :

- 16 średniej wielkości ziemniaków 
- 4 łyżeczki masła 
- tymianek
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz

Składniki dot. surówki z ogórka, szczypiorku i natki pietruszki, z sosem francuskim :

- 2 duże ogórki
- 3 łyżki posiekanej pietruszki 
- 4 szczypiorki (z cebulką) 

Składniki dot. sosu francuskiego :

- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy 
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku 
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek 


Wykonanie piersi w panierce :

Na początek, Naszą dużo, podwójną pierś z kurczaka, trzeba umyć i oczyścić. Jeśli to macie już za sobą, to każdą z piersi kroimy w poprzek włókien ( od najgrubszego miejsca, do najcieńszego ) tak, by z całej podwójnej piersi otrzymać 4 filety.

Teraz czas na panierkę. Orzechy musimy drobno pokroić, co będą trzymały się mięska. Ważnym jest, aby wstępnie je podsmażyć na patelni, zanim połączone zostaną z resztą składników. 
Teraz potrzebna Wam będzie miseczka/talerzyk, gdzie lądują wszystkie składniki, czyli bułka tarta, orzechy, ser, natka pietruszki.

Następnie, na patelnię wlejcie olej i go rozgrzejcie. Pamiętajcie, aby olej był dobrze rozgrzany, co sprawi, że pierś będzie bardziej chrupiąca :)
Smażcie ją z obu stron po 4-5 minut, na średnim ogniu. Pamiętajcie również, aby pierś przed podaniem posypać natką pietruszki, i podawać z kawałkami cytryny.


Wykonanie surówki i sosu francuskiego :

Ogórki musicie obrać, i pokroić w drobne plasterki. Posiekajcie także pietruszkę i szczypiorek. 

Sos jest równie prosty w przygotowaniu, co surówka, mianowicie, wszystkie składniki, które podałem w konkretnych ilościach, musicie ze sobą wymieszać ;)  Polecam oliwę z oliwek dodać na sam koniec, a surówkę polać sosem francuskim tuż przed podaniem.

Wykonanie ziemniaków w papilotach :

Na początek nagrzejcie piekarnik do 200'C. Kiedy piekarnik będzie się nagrzewał, z papieru do pieczenia wytnijcie 4 (tyle ile porcji) prostokąty ok. 30 x 40 cm.
Na każdym z prostokątów ułóżcie po 4 ziemniaki, uprzednio pokrojone na ćwiartki (księżyce). PAMIĘTAJCIE, ABY UMYĆ ZIEMNIAKI!
Kwestia przyprawienia ich, jest prosta. Po łyżeczce masła, na jedną porcję - jedną paczuszkę. Ziemniaki ułóżcie jeden obok drugiego. Na ziemniaki połóżcie po łyżeczce masła, kawałek cytryny, posypcie tymiankiem, solą i pieprzem i zawińcie ! :)
Paczuszki ułóżcie na blaszce do pieczenia trzymajcie w piekarniku przez 35-40 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.