Dziś specjalne, niedzielne danie! Smaczne, urozmaicone, zdrowe i wcale nie drogie :)
Przedstawiam Wam danie dla 4 osób :
1. Pierś kurczaka w orzechowej panierce
2. Ziemniaki w papilotach z tymiankiem i cytryną
3. Surówka z ogórka, szczypiorku i natki pietruszki z sosem francuskim.
Składniki dot. mięsa :
- 1 duża, podwójna pierś z kurczaka
- ok. 50-60g orzechów włoskich
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki tartego Parmezanu
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- sól, pieprz
- 1 jajko
Składniki dot. ziemniaków w papilotach :
- 16 średniej wielkości ziemniaków
- 4 łyżeczki masła
- tymianek
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Składniki dot. surówki z ogórka, szczypiorku i natki pietruszki, z sosem francuskim :
- 2 duże ogórki
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- 4 szczypiorki (z cebulką)
Składniki dot. sosu francuskiego :
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie piersi w panierce :
Na początek, Naszą dużo, podwójną pierś z kurczaka, trzeba umyć i oczyścić. Jeśli to macie już za sobą, to każdą z piersi kroimy w poprzek włókien ( od najgrubszego miejsca, do najcieńszego ) tak, by z całej podwójnej piersi otrzymać 4 filety.
Na początek, Naszą dużo, podwójną pierś z kurczaka, trzeba umyć i oczyścić. Jeśli to macie już za sobą, to każdą z piersi kroimy w poprzek włókien ( od najgrubszego miejsca, do najcieńszego ) tak, by z całej podwójnej piersi otrzymać 4 filety.
Teraz czas na panierkę. Orzechy musimy drobno pokroić, co będą trzymały się mięska. Ważnym jest, aby wstępnie je podsmażyć na patelni, zanim połączone zostaną z resztą składników.
Teraz potrzebna Wam będzie miseczka/talerzyk, gdzie lądują wszystkie składniki, czyli bułka tarta, orzechy, ser, natka pietruszki.
Następnie, na patelnię wlejcie olej i go rozgrzejcie. Pamiętajcie, aby olej był dobrze rozgrzany, co sprawi, że pierś będzie bardziej chrupiąca :)
Smażcie ją z obu stron po 4-5 minut, na średnim ogniu. Pamiętajcie również, aby pierś przed podaniem posypać natką pietruszki, i podawać z kawałkami cytryny.
Smażcie ją z obu stron po 4-5 minut, na średnim ogniu. Pamiętajcie również, aby pierś przed podaniem posypać natką pietruszki, i podawać z kawałkami cytryny.
Wykonanie surówki i sosu francuskiego :
Ogórki musicie obrać, i pokroić w drobne plasterki. Posiekajcie także pietruszkę i szczypiorek.
Sos jest równie prosty w przygotowaniu, co surówka, mianowicie, wszystkie składniki, które podałem w konkretnych ilościach, musicie ze sobą wymieszać ;) Polecam oliwę z oliwek dodać na sam koniec, a surówkę polać sosem francuskim tuż przed podaniem.
Wykonanie ziemniaków w papilotach :
Na początek nagrzejcie piekarnik do 200'C. Kiedy piekarnik będzie się nagrzewał, z papieru do pieczenia wytnijcie 4 (tyle ile porcji) prostokąty ok. 30 x 40 cm.
Na każdym z prostokątów ułóżcie po 4 ziemniaki, uprzednio pokrojone na ćwiartki (księżyce). PAMIĘTAJCIE, ABY UMYĆ ZIEMNIAKI!
Kwestia przyprawienia ich, jest prosta. Po łyżeczce masła, na jedną porcję - jedną paczuszkę. Ziemniaki ułóżcie jeden obok drugiego. Na ziemniaki połóżcie po łyżeczce masła, kawałek cytryny, posypcie tymiankiem, solą i pieprzem i zawińcie ! :)
Paczuszki ułóżcie na blaszce do pieczenia trzymajcie w piekarniku przez 35-40 minut.
Smacznego!
Na początek nagrzejcie piekarnik do 200'C. Kiedy piekarnik będzie się nagrzewał, z papieru do pieczenia wytnijcie 4 (tyle ile porcji) prostokąty ok. 30 x 40 cm.
Na każdym z prostokątów ułóżcie po 4 ziemniaki, uprzednio pokrojone na ćwiartki (księżyce). PAMIĘTAJCIE, ABY UMYĆ ZIEMNIAKI!
Kwestia przyprawienia ich, jest prosta. Po łyżeczce masła, na jedną porcję - jedną paczuszkę. Ziemniaki ułóżcie jeden obok drugiego. Na ziemniaki połóżcie po łyżeczce masła, kawałek cytryny, posypcie tymiankiem, solą i pieprzem i zawińcie ! :)
Paczuszki ułóżcie na blaszce do pieczenia trzymajcie w piekarniku przez 35-40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.