sobota, 23 lutego 2013

Pasta, tuna, tomatoes & basil!



Dziś smacznie, zdrowo i do syta! 

Poniżej przedstawiam Wam danie proste i szybkie w wykonaniu. Jest syte i tanie, czyli tak, jak każdy student lubi! Danie na 1 bardzo głodnego studenta, lub 2 głodne studentki. No może 3:) 
Pierwszy raz miałem okazję spróbować podobnego dania, odwiedzają pewnego razu siostrę, kiedy jeszcze studiowała. Czegoś mi tam brakowało, więc musiałem zrobić je "po mojemu" ;)

Poniżej moja propozycja! 







Składniki :

- 400g makaronu świderki 
- puszka całych pomidorów (bez skórki)
- 180g tuńczyka w kawałku (może być z puszki)
- 3-4 ząbki czosnku
- świeża bazylia, dużo bazylii ;)
- 2 średnie cebule 
- odrobina oleju/oliwy z oliwek

Przygotowanie :

Na początku gotujemy makaron. Wiadomo, trochę soli, trochę oliwy z oliwek i niech się gotuję. W tym czasie kroimy cebulkę. Może być pokrojona w kostkę, choć osobiście polecam krążki. Pokrojoną cebulkę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem/oliwą z oliwek. Cebulka powinna się zeszklić, lecz nie może być zbyt miękka, tak więc proponuję "trzymać" ją dłużej, a na mniejszym ogniu. W momencie kiedy gotuje się makaron a cebulka szkli, kroimy pomidory, siekamy czosnek. Pokrojone pomidory i czosnek dodajemy do cebulki. Nie wylewamy sosu po pomidorach, gdyż on również ląduje na patelni!

Następnie siekamy drobno bazylię (ilość wg. uznania) i razem z tuńczykiem dorzucamy na patelnię, lecz dopiero wtedy, kiedy cebulka jest już odpowiednio zeszklona. (powinna być lekko złota).
Kiedy mamy już wszystkie produkty na patelni razem, przykrywamy je i "dusimy". Pamiętajcie o przykrywce, bo jeśli zostawicie odkryte, to produkty nie przejdą smakiem i nie będzie tak, jak być powinno! Dusimy ok 5-10minut. 

Kiedy makaron jest już gotowy, odcedzamy go i na talerz. Teraz to, co mamy na patelni, ładnie układamy na wierzchu Naszej makaronowej górki. Aby podkreślić zawartość bazylii w tym daniu, jak i udekorować potrawę, polecam na wierzchu dodać kilka listków bazylii, jak i 3-5 większych listów, lecz posiekanych.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.