Składniki (2 porcje) :
- 1 podwójna/2 mniejsze piersi z kurczaka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/pszennej
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy + 1 łyżeczka startej skórki
- 1-2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 ząbek czosnku, drobno starty
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu ryżowego
- szczypta mielonej papryki (ostrej lub słodkiej)
- 1 łyżka dżemu pomarańczowego
- ryż do sushi (opcjonalnie zwykły)
- ryż do sushi (opcjonalnie zwykły)
Przygotowanie:
W garnku umieszczamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania marynaty, czyli :
sok i skórkę z pomarańczy, imbir, czosnek, kurkumę, biały pieprz, miód, ocet, paprykę, dżem pomarańczowy.
Teraz musimy całość gotować około 5 minut na większym ogniu a następnie ostudzić. Ja wylałem marynatę na przukrywkę od naczynia żaroodpornego - większa powierznia, dzięki czemu szybciej stygnie, a później można wykorzystać to, jako naczynie do upieczenia mięsa ;)
sok i skórkę z pomarańczy, imbir, czosnek, kurkumę, biały pieprz, miód, ocet, paprykę, dżem pomarańczowy.
Teraz musimy całość gotować około 5 minut na większym ogniu a następnie ostudzić. Ja wylałem marynatę na przukrywkę od naczynia żaroodpornego - większa powierznia, dzięki czemu szybciej stygnie, a później można wykorzystać to, jako naczynie do upieczenia mięsa ;)
Teraz Naszym zadaniem będzie doprawienie kurczaka. Szypta soli i gotowe. Umieszczamy filety w naczyniu żaroodpornym i zalewamy marynatą.
Aby mięso dobrze się zamarynowało, musi to potrwać minimum 3h, a najelepiej całą noc!
Kiedy już minie czas marynownia, nagrzewamy piekarnik do 190st. i wstwiamy do niego naczynię z z kurczakiem i całą marynatą. Pieczemy bez przykrycia, przez 25minut, polewając mięso marynatą, średnio co 8minut.
Aby mięso dobrze się zamarynowało, musi to potrwać minimum 3h, a najelepiej całą noc!
Kiedy już minie czas marynownia, nagrzewamy piekarnik do 190st. i wstwiamy do niego naczynię z z kurczakiem i całą marynatą. Pieczemy bez przykrycia, przez 25minut, polewając mięso marynatą, średnio co 8minut.
Do dania będziemy jeszce potrzebować ryż. Może być zwykły, aczkolwiek polecam ryż do sushi, odpowiednio ugotowany. (Instrukcja przeważnie na pudełku)
Upieczone filety wykładamy na deskę i kroimy w szerz, na paski o szerokości ok 0,5-0,8cm. Tak pocięty filet układamy na porcji ryżu.
Pozostałą marynatę wlewamy do rondelka. Łyżeczkę mąki dodajemy do odrobiny wody i całość wlewamy do rondelka. Gotujemy aż sos zagęści się. Teraz już tylko polewamy pokrojone filety, posypujemy suszonymi ziołami, bądź też skrapiamy limonką, i gotowe!
Upieczone filety wykładamy na deskę i kroimy w szerz, na paski o szerokości ok 0,5-0,8cm. Tak pocięty filet układamy na porcji ryżu.
Pozostałą marynatę wlewamy do rondelka. Łyżeczkę mąki dodajemy do odrobiny wody i całość wlewamy do rondelka. Gotujemy aż sos zagęści się. Teraz już tylko polewamy pokrojone filety, posypujemy suszonymi ziołami, bądź też skrapiamy limonką, i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.