środa, 30 stycznia 2013

Kurczak po meksykańsku

Dziś przygotowałem kurczaka po meksykańsku. Danie przeważnie podawane z ryżem, dobrze doprawione powinno być ostre. Jest stosunkowo proste w przygotowaniu, a co najważniejsze jest bardzo smaczne!
Pracy nie jest dużo, a czas jaki na to poświęciłem, to ok godzinki. Danie na 3 osoby :)




Składniki : 

- 2 piersi kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula biała
- 1/2 cebuli czerwonej
- 3 ząbki czosnku 
- 1 puszka kukurydzy 
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- mąka
- oliwa z oliwek
- przyprawy : sól, pieprz kolorowy, majeranek, ostra i słodka papryka, bazylia


Wykonanie :


Dokładnie obmywam piersi i kroję je w kostkę. Doprawiam solą, papryką i pieprzem, po czym odstawiam na 15min, aby mięso "przeszło" przyprawami. 
Następnie obtaczam je w mące, po czym wrzucam na rozgrzaną patelnie, na którą uprzednio wlałem trochę oliwy z oliwek. Jednocześnie z kurczakiem wrzucam cebulkę, paprykę i czosnek.

Podsmażam wszystko na złoty kolor, po czym dodaję odrobinę wody i przecier pomidorowy. Następnie duszę wszystko przez 10minut. Po tym czasie, dodaję fasolkę i kukurydzę i duszę jeszcze przez ok 7-8min. 

Idealnie pasuje do ryżu białego, jak i brązowego. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.